Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Històric de campanyes

El Servei de Mercats organitza diferents campanyes de dinamització per tal de posar en valor els atractius dels mercats municipals, com a centres comercials moderns amb producte de qualitat, temporada i proximitat.

La cuina dels mercats^

'La cuina dels mercats' és una campanya que té per objectiu donar a conèixer els  mercats municipals de Vilafranca com a espais de venda d'aliments de qualitat, frescos i de temporada, mitjançant la demostració de receptes de cuina per part de xefs de gran prestigi,membres de l'entitat "Penedès Fogons".

La campanya consisteix en demostracions de cuina mensuals als mercats municipals de Vilafranca. Un xef de Penedès Fogons ens mostra cada mes com cuinar una determinada recepta. En finalitzar, el xef dóna a tastar el plat entre els assistents.
En cada sessió s'entrega als assistents un receptari col·leccionable, on s'inclouen fitxes dels tres mercats municipals, amb la relació de parades i el telèfon, per facilitar les comandes telefòniques. També inclou un calendari amb totes les sessions de cuina que s'aniran fent al llarg de la campanya.
S'edita cada recepta, i els clients la poden recollir a qualsevol parada dels tres mercats municipals, gratuïtament.

Us podeu descarregar algunes receptes:

Del Mercat a la Taula^

L'Oficina de Mercats i Fires Locals de la Diputació, conjuntament amb l'Ajuntament de Vilafranca va posar en marxa un concurs de receptes en el qual podien participar tots els usuaris/àries dels mercats municipals, aportant receptes, ja fossin  arrelades al nostre municipi o bé que fessin ús de productes del nostre territori. La campanya era extensiva a tots els municipis adherits a Xarxa de Mercats Municipals i l'objectiu per tant va ser doble: d'una banda, incidir en la dinamització dels mercats municipals i de l'altra promoure productes i receptes característics dels municipis participants.

Del  17 de setembre i fins el 31 d'octubre de 2007, els clients/es podein participar dipositant les seves receptes a les bústies habilitades als mercats municipals.
Un jurat conformat  per Jordi Carbó (Restaurant Cal Saldoni), Antoni Ferré (Mercat de la Carn) i Pilar Yagüe (Patronat de Comerç i Turisme)  va escollir com a guanyadores les receptes d'Arròs de pagès amb brotons, de Montserrat Campllonch i les Faves estofades al vi negre Penedès de Margarida Bayer. El jurat,  també escollí com a finalistes les receptes Pollastre del Penedès al vi blanc (Mª Carme Rusiñol), Peus de porc al cava Penedès (Mª Teresa Maldonado), Daus de vedella amb moixernons (Yolanda Lezcano) i Llenties de l'àvia (Neus Romanos).

Les dues guanyadores foren premiades amb l'entrega d'unu trofeu i amb la publicació de les seves receptes al llibre "Del Mercat a la Taula" que es va repartir gratuïtament als Mercats Municipals. El llibre recollia les dues receptes guanyadores de cada municipi.

El mercat em cuida^

El mercat em cuida

El Mercat em cuida és una campanya adreçada als centres educatius de la comarca de l'Alt Penedès per tal de conscienciar l'alumnat sobre els avantatges d'una bona alimentació i per tal de donar a conèixer els nostres mercats municipals. La campanya, endegada per l'Oficina de Mercats i Fires Locals de la Diputació de Barcelona i amb la col·laboració del l'Ajuntament de Vilafranca, està adreçada a l'alumnat de 3er, 4art, 5è i 6è de primària.

L'activitat consta de tres parts, una primera on es treballen els continguts a classe, mitjançant l'ús d'un dossier que es reparteix a cada alumne/a, una segona part on es realitza una visita al mercat més proper a l'escola, on caldrà resoldre casos pràctics plantejats, parlar amb els paradistes per aclarir dubtes, rebre suggeriments sobre la preparació dels aliments, o bé obtenir informació sobre frescor, varietats i temporades dels productes). La tercera part consisteix en posar en comú allò que s'ha après al mercat, amb el conjunt de l'alumnat.

Menys residus és més vida^

Els Mercats Municipals han participat en la campanya 'Menys residus és més vida' duta a terme per l'Ajuntament de Vilafranca i la Mancomunitat Intermunicipal Penedès-Garraf.

Concretament, s'han realitzat dues accions des dels mercats municipals de la nostra ciutat. Durant la campanya  es van repartir un total de 70.000 bosses compostables. Les bosses, que van ser molt ben rebudes pels clients/es, es donaven quan aquests realitzaven qualsevol compra al mercat.

Posteriorment, i en motiu de la celebració del dia Mundial del Medi Ambient, el dimarts 5 de juny de 2007, els Mercats Municipals van repartir bosses de roba amb motius de la campanya per als seus clients/es. Es van repartir un total de 4.750 bosses. El personal de les parades dels mercats afirma que la campanya ha incidit en la sensibilització de les persones vers la recollida selectiva, ja que són força els clients/es que demanen expressament les bosses compostables per al seu doble ús: portar la compra i dipositar-hi la brossa orgànica.