Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Vilafranca supera per primera vegada la xifra dels 40.000 habitants, guanyant uns 700 nous residents en un any

05 de febrer de 2018

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès ha presentat aquest matí les dades de població referides a 1 de gener de 2018, en què destaca el fet que la capital de l’Alt Penedès ha sobrepassat per primera vegada els 40.000 habitants. Concretament, a 1 de gener d’enguany la ciutat tenia 40.479 habitants.

L’Alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i el tinent d’alcalde de l’Àrea de Serveis Centrals i Hisenda, Aureli Ruiz, han comparegut en roda de premsa aquest matí per donar a conèixer aquesta efemèride. “Feia anys que esperàvem sobrepassar aquesta xifra. En un moment en què moltes ciutats perden població, nosaltres hem crescut unes 700 persones en l’últim any. És una bona notícia”, ha dit Aureli Ruiz. El tinent d’alcalde ha destacat que aquest creixement es reparteix per tots els barris, essent l’Espirall el que més creix. És a dir, cap barri perd població. Per sexes, a Vilafranca hi viuen unes 1.000 dones més que no pas homes i, pel que fa a procedència, hi ha un 13% de població estrangera, que es va reduint (havia arribat fins al 18%). “Contràriament al que es pensa la gent, a Vilafranca hi viuen persones de 86 països diferents i de tots els continents”, ha afirmat Ruiz. Els naixements s’han situat en 378 (292 nacionals i 86 estrangers).
Pel que fa a la piràmide de població, el tinent d’alcalde ha destacat que ofereix unes dades que obligaran a repensar les polítiques de cara al futur. “Els habitants de 40 a 49 anys doblen gairebé els de 20 a 29. Això ens fa pensar que haurem de crear més places de serveis per a gent gran i reduir les de llars d’infants, per exemple. En 10 anys la mitjana d’edat ha passat de 39 a 41 anys i les persones de més de 65 anys han passat de ser el 14,7% de la població al 17,5%”, ha dit Aureli Ruiz.

L’Alcalde Pere Regull, per la seva banda, s’ha mostrat satisfet perquè les dades “reflecteixen una Vilafranca dinàmica i atractiva per viure-hi, malgrat els dèficits que encara tenim sobretot en l’àmbit del transport públic ferroviari i cap a Vilanova”. Segons Regull, seria preocupant que la població creixés sense anar acompanyada dels serveis corresponents, però això no és així. “Vilafranca creix en població acompassadament amb els serveis i és una vila dinàmica i atractiva tant econòmicament com per viure-hi”, ha explicat. En aquest sentit ha citat equipaments com el nou CAP, el nou institut de la Girada, les noves zones verdes o el nou pavelló poliesportiu que es començarà a construir aviat.

Des del punt de vista econòmic, l’alcalde ha posat èmfasi també en les 156 noves empreses creades al llarg de 2017 (un 20% més que l’any anterior) i en el fet que hi ha entre 600 i 700 persones més treballant que al 2016. “Evidentment que encara hi ha coses per fer però a Vilafranca podem estar contents del nivell de qualitat de vida i de serveis de què gaudim”, ha dit Pere Regull.