Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Una cinquantena d’actes per celebrar el Nadal a Vilafranca

24 de novembre de 2021

L’Ajuntament de Vilafranca ha presentat el programa d’actes per a les festes de Nadal que recull tant les activitats que organitzen els serveis municipals com les entitats de la Vila. L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, acompanyat pel regidor de Promoció Econòmica i Comerç, Joan Manel Montfort, ha donat a conèixer el programa amb una cinquantena d’actes que abastaran des del 3 de desembre, quan obrirà la Fira de Santa Llúcia i s’encendrà la il·luminació nadalenca als carrers, fins al 5 de gener, quan a Cavalcada de Reis posarà punt i final a les festes. Tots els actes es podran trobar en els programes que es repartiran per les escoles de la Vila i pels equipaments municipals, així com també a la web municipal www.vilafranca.cat/nadal. El regidor Montfort qualificava el programa com a “molt potent” i anunciava que totes les activitats es realitzaran “adaptant-se a les mesures sanitàries vigents en cada moment i els possibles canvis i la programació actualitzada es podran consultar a la web”. Per la seva banda, l’alcalde remarcava que la campanya de Nadal és un “moment important per a la vila des d’un punt de vista econòmic, comercial, cultural i social. En aquest moment postpandèmia l’Ajuntament hi apostem fort per donar vitalitat i empenta a tots els sectors”.

En l’àmbit de Promoció Econòmica i el Comerç, divendres 3 de desembre, a les 5 de la tarda, obrirà portes la Fira de Santa Llúcia, que enguany torna a la rambla de Nostra Senyora, on es podran trobar diverses parades de venda d'objectes nadalencs de tot tipus, ornamentals, florals, per al pessebre, etc.  També s'hi poden trobar parades d'artesania diversa (joguines de fusta, salut i cosmètica, tot tipus d'ornamentació artesanal, ceràmica...), i alimentació nadalenca artesana (torrons, neules, dolços, etc.). La fira estarà oberta fins al 21 de desembre, cada dia de 10 a 20.30h, acollirà actuacions musicals, a càrrec de la coral infantil l’Espinguet i de diferents conjunts instrumentals de l’Escola Municipal de Música Ma Dolors Calvet així com tallers infantils per nens i nenes a partir de 4 anys, amb un cost entre 3 i 5 € que tindran lloc els dies laborables de 17a 19h; dissabtes i festius d’11.30 a 13.30h i de 17.30 a 19.30h.

El mateix dia 3 de desembre, a la plaça de la Vila tindrà lloc l’encesa simbòlica de la il·luminació nadalenca pels carrers comercials del Centre i en el mateix acte s’estrenarà la cançó “Una estrella i un camí”, pensada com un obsequi dels infants de Vilafranca als Reis d’Orient i que aprendran a les escoles de Vilafranca.

Altres mercats i fires que tindran lloc aquestes festes a Vilafranca seran el Mercat d’Artesania, brocanters i pintura el diumenge 12 de desembre al matí; el Mercat de Nadal els dies 22 i 23 de desembre, a la rambla de Sant Francesc, de 10 a 20h; i el Mercat de Reis els dies 4 i 5 de gener, en els mateix lloc i horari.

En el marc aquests mercats i fires, també de la Fira del Gall, tindran lloc els Tallers infantils “Mestre artesà”, gratuïts, per a nens i nenes a partir de 4 anys.

També s’han programat activitats d’ambientació de Nadal pels carrers de Vilafranca, la Fira de Santa Llúcia i el Mercat del Dissabte. Concretament el dia 3, a partir de les 18.30h, a càrrec d’Apocadixie Xmas; el dia 11, a partir de les 11.30h, a càrrec dels Filibusters; i el dia 18, de 12 a 15h, hi haurà una nova edició dels Tastets al Mercat amb Nadales Jazz Band, a la plaça de l’Oli, amb degustació de tapes km 0 del Mercat de la Carn, cervesa artesana i  vins i caves del Penedès.

Un any més també l’Associació de Comerciants Centre Vila situarà la pista de gel a la rambla de Sant Francesc, entre el 4 de desembre i el 2 de gener, i l’Associació de Comerciants de la Girada, la Tiona Solidària a la rambla de la Girada.

Tallers medievals al claustre dels Trinitaris

D’altra banda, el servei d’Educació torna a organitzar tallers de Nadal i oficis medievals al claustre dels Trinitaris els dies 27, 28, 29 i 30 de desembre i 3 i 4 de gener, els matins d’11 a 13h i les tardes de 17.30 a 19.30h. Els destinataris dels tallers són infants de 5 a 12 anys i no caldrà fer reserva prèvia d’entrades. Es farà un itinerari de quatre tallers vinculats a la temàtica de l’art i els oficis medievals. En aquests tallers de lleure educatiu els infants aprendran diferents tècniques d’art relacionades amb els oficis de joieria, ceràmica, fusteria, art i disseny. Els tallers aniran a càrrec de l’Escola Municipal d’Art Arsenal

L’Arsenal també farà un taller d’elaboració d’estendards medievals a les escoles en horari lectiu per als infants de 3r i 4t de primària. Els estendards medievals s’exposaran al claustre dels Trinitaris, juntament amb l’Arbre de Nadal elaborat el curs 2020-21 pels infants de cicle inicial, durant els dies que es realitzen els tallers d’arts i oficis medievals, per tal que els infants i les seves famílies puguin veure les seves obres d’art mentre realitzen el taller.

Fàbrica de Joguines

Pel que fa a l’activitat organitzada pel Servei de Cultura per quart any consecutiu arriba la Fàbrica de Joguines del Patge Raimon a la nau del c/ Comerç, 29, per a la qual es posaran a la venda les entrades per Internet a partir de dilluns 29 de novembre a través de la web https://entrades.vilafranca.cat/

La Fàbrica de Joguines del Patge Raimon obrirà les portes els dies 27, 28, 29 i 30 de desembre i 2, 3 i 4 de gener. És una activitat adreçada al públic infantil i recomanada per als infants a partir de 3 anys. Les entrades, que tenen un preu de 2 € per a infants de tres fins a dotze anys i 4 € per a joves i adults, s'hauran de presentar a l'entrada del recinte tant en format paper com en dispositius mòbils.

L'accés a la Fàbrica de Joguines es regirà per la normativa que marquin les autoritats sanitàries en cada moment. No es retornarà l'import de les entrades si no és per motius justificats.

Enguany es consoliden les novetats introduïdes l’any passat: l’espai expositiu Insòmnia, al local de Cal Monsarro a la plaça Constitució, 4, i el personatge del Gemínid, un particular estel fugaç itinerant que recorrerà els carrers del Centre. Aquestes activitats tindran lloc els dies 27, 28, 29 i 30 de desembre i 2, 3 i 4 de gener.

La recollida de cartes per als Reis es farà com és tradicional als locals de totes les Associacions de Veïns i Veïns de Vilafranca. El calendari encara no està definit, però tindrà lloc com és habitual del 26 de desembre al 4 de gener. El calendari s’haurà de consultar al web www.vilafranca.cat/nadal

Finalment, la Cavalcada de Reis es farà el dia 5 gener, a partir de les 18h, amb sortida des de la Zona Esportiva i transcorrerà per l’av. Catalunya, c/ Eugeni d’Ors, Pere el Gran, Noi Moliner, av. Tarragona, rambla Nostra Senyora, c/ Sant Joan, pl. Sant Joan i pl. Vila, tots ells carrers amples per evitar grans aglomeracions. L’acte a la plaça de la Vila es farà seguint les recomanacions que estableixi el PROCICAT en aquell moment.

 

Accessibilitat