Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Tret d'inici de les activitats de Nadal a Vilafranca amb l’encesa de la il·luminació nadalenca

30 de novembre de 2023

L’Ajuntament de Vilafranca ha presentat aquest dimecres la programació prevista per a les festes de Nadal a la ciutat que recull tant les activitats que s’organitzen des dels serveis de l’Ajuntament com per part de les entitats de la Vila. La tinent d’alcalde de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Gemma Romeu, i la regidora de Cultura, Àngels Dalmau, han  donat a conèixer el programa d’activitats que recull esdeveniments que tindran lloc des d’aquest divendres 1 de desembre, quan s’encendrà la il·luminació nadalenca als carrers, fins al 5 de gener, quan la Cavalcada de Reis posarà punt i final a les festes. Enguany s’ha editat un programa d’actes desplegable amb el lema “El teu Nadal és a Vilafranca”, amb la imatge d’unes targetes de regal amb diferents missatges proposant activitats per gaudir en família durant les festes de Nadal. El programa, que recull una seixantena d’activitats, es farà arribar als centres escolars que ho vulguin fer arribar a les famílies ja sigui en paper o en format digital. També es podrà trobar en equipaments municipals, forns de pa i altres espais d’afluència pública. També es podran trobar tots els actes al web www.vilafranca.cat/nadal.

Gemma Romeu remarcava que, des d’una mirada transversal, “l’equip de govern ens hem proposat sumar esforços perquè a Vilafranca hi hagi activitats cada setmana que dinamitzin comercialment diversos espais de la ciutat. Hem de remar tots junts perquè hi hagi alegria i entusiasme aquest Nadal. La majoria d’activitats són gratuïtes i per a totes les edats”.

 

Encesa dels llums de Nadal

Aquest divendres dia 1 de desembre, a les 19h, a la plaça de la Vila, es donarà el tret de sortida a les activitats nadalenques a Vilafranca amb l’encesa simbòlica de la il·luminació nadalenca dels carrers comercials del Centre i de l’avet de la plaça de la Vila. Pel que fa a la il·luminació enguany s’han instal·lat 300 decoracions lluminoses repartides pels carrers de la Vila, fabricades amb alumini reciclat, pintura biodegradable i làmpades 100% del tipus LED. S’ha ampliat la il·luminació nadalenca de l’avinguda Tarragona fins a l’alçada del c/ Montblanc i la de l’avinguda Barcelona fins a l’alçada del c/ del Cid; s’han canviat les ornamentacions de la plaça Constitució per 14 tires lineals de punta a punta de làmpades LED i s’ha posat per primera vegada ornamentacions a la plaça del Carme i al c/ Eugeni d’Ors. Respecte al nombre de dies que estaran en funcionament i l’horari d’encesa i apagada, es mantindran els criteris òptims d’estalvi energètic introduïts l’any passat.

 

Torna la Maricartes a la Fira de Santa Llúcia i arriba el Ventall de Nadal

En l’àmbit del Comerç, dimarts 5 de desembre, a les 17h, obrirà portes la Fira de Santa Llúcia, a la rambla de Nostra Senyora, on es podran trobar un bon nombre de parades de venda d'objectes nadalencs de tot tipus, ornamentals, florals, per al pessebre, etc. També s'hi podran trobar parades d'artesania diversa (joguines de fusta, joieria, bijuteria, tot tipus d'ornamentació artesanal, articles personalitzats...), i alimentació.

La fira estarà oberta fins al 23 de desembre, cada dia de 10 a 20h (fins a  les 20.30h els dissabtes i festius) i comptarà amb una àmplia programació per amenitzar-la. Hi haurà actuacions musicals, entre les quals les de les corals infantils L’Espinguet i Quinticanta, els cors femenins Xamusia i Soleia, i diferents conjunts instrumentals i corals d’escoles de música de Vilafranca: Escola Municipal de Música M. Dolors Calvet, l’Escola de Música Clau de Sons i l’Aula de Sons. Amb motiu del Dia internacional de les persones amb Discapacitat, actuarà també la companyia “Vivim del Cuentu” amb l’espectacle “El Ganxo del Capità Garfi” i l’entitat Univers Penedès amb l’espectacle “ Quatre cantonades de no res”.

Diàriament s’oferiran els tradicionals tallers nadalencs gratuïts per a nens i nenes a partir de 4 anys, que tindran lloc els dies laborables de 17 a 19h; dissabtes i festius d’11.30 a 13.30h i de 17.30 a 19.30h.

La Fira de Santa Llúcia tornarà a comptar amb el Despatx de la Maricartes i la bústia reial. Aquest espai es podrà veure cada dia de la fira i qui vulgui s’hi podrà fer una foto. La Maricartes hi serà present els dies 5 i 17 de desembre, de 17.30 a 19.30h.

Com a novetat, aquest any, per la Fira i pels carrers del centre, hi desfilarà el Ventall de Nadal, acompanyat pels de Cal Tombarell, amb la missió de conscienciar-nos a tots que cal comprar de proximitat i sense generar residus. El trobarem els dies 16 i 21 de desembre, de 18 a 20h.

El detall de les actuacions i dels tallers es pot consultar a www.vilafranca.cat/nadal.

Fires i mercats de Nadal

Tornen també els mercats Mercat d’Artesania, brocanters i pintura,  el diumenge 10 de desembre al matí, els dies 16 i 17, el Mercat especial d’artesania de la Fira del Gall, i el Mercat especial Fira de Nadal els dies 22, 23 i 24 a la rambla de Sant Francesc de 10 a 20h. El Mercat de Reis tindrà lloc els dies 4 i 5 de gener, a la rambla Nostra Senyora.

El divendres 5 de gener al matí, se celebrarà el Mercat dels Dissabtes (que s’avança un dia per no coincidir amb el dia de Reis).

Un any més hi haurà la pista de gel a la rambla de Sant Francesc, entre el 2 de desembre i el 2 de gener, i la Tiona Solidària, que es podrà veure a partir de l’1 de desembre al darrer tram de la rambla de la Girada i que es farà cagar el dia 23 de desembre, de 17h a 20h. Ambdues activitats són promogudes per Vilafranca Activa.

Fira del Gall

El Servei de Turisme concentra la major part de la seva activitat nadalenca en el marc de la Fira del Gall, un esdeveniment familiar amb especial atenció a la canalla que tindrà lloc els dies 16 i 17 de desembre. Totes les activitats seran en horari de matí.

Només arribant a la Fira del Gall pel carrer d’Eugeni d’Ors ens donarà la benvinguda el taller de maquillatge, a càrrec del PFI, per passejar per la fira ben caracteritzats.

A la part dels artesans i, organitzat per aquest col·lectiu, podrem crear el nostre propi gall amb globus. Aquestes dues primeres activitats formaran part de la Marató de TV3 mitjançant taquilla inversa.

Arribant al Pavelló Firal es trobarà el gruix de les activitats. Abans d’entrar es podrà practicar una joc tradicional català com són les bitlles catalanes de la mà del Club Bitlles Vilafranca, aquesta vegada engalanades adequadament per l’ocasió. Ja dins del pavelló es podrà escollir entre un espai de ludoteca centrada en jocs de fusta manipulatius o bé pintar un quadre del Gall Tomasot amb sorra

Però també s’ha preparat un concurs pel Centre de la vila que comença abans de l’inici de la fira. Els tradicionals galls i gallines penjats al balcó oferiran l’oportunitat de solucionar un enigma. Set d’ells ens donen pistes en formes de lletres i caldrà tenir els ulls ben oberts quan es passegi pel centre.

Finalment també hi ha l’opció de participar, mitjançant les xarxes socials, en el concurs Crea el teu Gall, la manera més creativa de ser part de la fira. Crea el gall més original i divertit i penja’l a l’Instagram de la Fira del Gall. Tots aquests concursos tenen premis en forma de productes de proximitat.

I fora de la Fira del Gall hi ha la possibilitat de jugar amb els Vitis, a la Recerca del Vitis, uns éssers molt especials que ens acompanyen a conèixer Vilafranca del Penedès i altres municipis de la comarca. I la Motxilla Naturalista, una fórmula ben divertida per descobrir el nostre entorn, concretament, la muntanya de Sant Pau.

Es pot trobar més informació de totes les activitats a https://www.turismevilafranca.com/ca/nadal-en-familia-a-vilafranca-del-penedes

Més protagonisme per a la fada Lua

Enguany un personatge que es va presentar l’any passat adquireix més protagonisme. Es tracta de la fada Lua, que és l’encarregada de transmetre la màgia del Nadal a través d’històries i contes. Ella ensenya la cançó als infants de les escoles de Vilafranca per mantenir el seu fanalet encès. Aquest, només s’encén quan té a prop la màgia de nens i nenes cantant la cançó dels Reis d’Orient de Vilafranca “Una estrella i un camí”. Durant aquestes setmanes la fada ha estat a totes les escoles de Vilafranca per ensenyar als infants des de P5 a 3r la cançó. L’objectiu d’aquesta activitat de sensibilització musical a les escoles és que els infants cantin la cançó a l’acte d’encesa de la il·luminació nadalenca a la plaça de la Vila divendres 1 de desembre, a les 19h, i també durant les festes de Nadal i a la Cavalcada de Reis. La fada Lua també serà present a la Cavalcada de Reis.

Arcàdia, més enllà de la fàbrica

Enguany els més petits podran tornar descobrir el món màgic d’Arcàdia a l’espai de treball situat al carrer Sarriera, núm. 5, al barri del Molí d’en Rovira. A “Arcàdia, més enllà de la fàbrica”, s’hi creen els desitjos no materials i s’hi confeccionen totes les emocions, els sentiments i fins i tot les llàgrimes de la felicitat. Allà s’hi podran trobar els treballadors i treballadores de la Fàbrica de Joguines: la Fosca, el Mag Maqui, la MariCartes... perquè aquest també és un dels seus espais de treball.

“Arcàdia, més enllà de la fàbrica” és una activitat organitzada pel Servei de Cultura i adreçada al públic infantil i familiar, especialment recomanada a infants a partir de 3 anys que obrirà portes del 27 al 30 de desembre i del 2 al 4 de gener al carrer Sarriera, 5. Es faran sessions per visitar aquest espai màgic cada 15 minuts amb un aforament màxim de 40 persones per passi, de les 10.30 a les 13h i de les 16.30 a les 18.45h.

Les entrades per visitar l’Arcàdia es posaran a la venda dimecres 29 de novembre a la web  https://entrades.vilafranca.cat/, al preu de 2€ per a infants de 3 a 12 anys i de 4€ per les persones majors de 12 anys. El dia de la visita es recomana venir 10 minuts abans de començar la sessió i caldrà presentar les entrades en dispositius mòbils. Per norma general no es retornarà l'import de les entrades a excepció que es produeixi una cancel·lació de l’activitat.

Enguany continuen també l’espai expositiu Insòmnia, al local de Cal Monsarro a la plaça Constitució, 4, i el personatge del Gemínid, un particular estel fugaç itinerant que recorrerà els carrers del Centre. Aquestes activitats tindran lloc els del 27 al 30 de desembre i del 2 al 4 de gener.

La recollida de cartes del patge Reial Raimon es farà com és tradicional als locals de totes les Associacions de Veïns i Veïns de Vilafranca. Tindrà lloc com és habitual del 26 de desembre al 4 de gener. El calendari es podrà consultar al web www.vilafranca.cat/nadal

Cantada popular de nadales

Dijous 21 de desembre, a les 20h, a la plaça de la Vila es farà una cantada popular de nadales amb diverses corals de la Vila. La proposta té l’objectiu, d’una banda, de compartir l'art i la música, a través de les nadales amb la ciutadania, i convidar-los a cantar tots junts nadales tradicionals i conegudes repartint la lletra perquè puguin cantar, i alhora fer xarxa entre corals i donar a conèixer el repertori de nadales per desitjar unes bones festes a tothom que s'hi acosti. Aquesta activitat i comptarà també amb la presència de la fada Lua.

En l’àmbit cultural destaquen també els espectacles d’arts escèniques: el concert de Sant Esteve, a càrrec de la Polifònica de Vilafranca, dilluns 26 de desembre, a les 19h, a l’Auditori Maria Rosa Juncosa; l’espectacle de dansa, El Trencanous amb el Ballet de Barcelona, diumenge 17 de desembre al teatre de Cal Bolet, a les 18h, i el teatre visual amb Ma Solitud de Guillem Albà, dimecres 27 de desembre, a les 18h i a les 19.30h al Teatre de Cal Bolet. Pel que fa a música, tindrem Black Pool Suite amb Barcelona Clarinet Players, divendres 29 de desembre. 20h, a l’Auditori Maria Rosa Juncosa.

Finalment, cal fer esment de la Cavalcada de Reis que es farà el dia 5 gener, a partir de les 18h, amb sortida des de la Zona Esportiva i transcorrerà per l’av. Catalunya, els c/ Eugeni d’Ors, Pere el Gran, Noi Moliner, av. Tarragona, rambla Nostra Senyora, c/ Sant Joan, pl. Sant Joan, pl. Vila, i c/ Cort, General Prim i Hermenegild Clascar.

Nadalteca i Botiga Pop-up de vins, novetats fora de programa

D’altra banda, i fora de la publicació del programa d’actes, l’Ajuntament de Vilafranca posa en marxa dues iniciatives per fomentar les compres al comerç local i dinamitzar l’espai del Mercat Municipal de la Carn.

D’una banda la regidoria d’Esports, en col·laboració amb diferents entitats esportives de Vilafranca i el Complex Aquàtic, organitza la Nadalteca, un servei de ludoteca esportiva per a infants de 5 a 11 anys, a càrrec de monitors de les mateixes entitats. Amb el lema “Tu compres, jo jugo”, aquest servei s’oferirà els cinc dissabtes del mes de desembre començant aquest dissabte 2 de desembre, a càrrec del Complex Aquàtic, i continuant els dies 9, 16, 23 i 30, de 17 a 20.30h, a la plaça de la Vila. Per cada 10 euros de compra en el comerç local, s’obtindrà un val de ½ hora perquè els infants puguin assistir a la Nadalteca. Es podran sumar fins a 3 vals amb un total d’una hora i mitja d’estada. Els vals es podran demanar als diferents comerços de Vilafranca. Més informació a https://vlf.cat/nadalteca

L’associació Vilafranca Activa repartirà les butlletes entre els seus associats i la resta d’establiments de Vilafranca hauran de recollir les butlletes a partir d’aquest divendres per la planta baixa de la Casa de la Vila.

Finalment, està previst presentar properament la primera botiga pop-up del vi que s’instal·larà durant les festes de Nadal al Mercat de la Carn, on petits cellers i joves emprenedors que fan el seu vi podran exposar els seus productes i s’hi podrà tant comprar com degustar els vins. A la vegada serà un espai de tast, maridatge, showcooking, etc.