Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

El mercat de llibres i roses de Sant Jordi s’ubicarà a la rambla Nostra Senyora

19 de abril de 2022

Vilafranca del Penedès recuperarà la normalitat prepandèmia en la celebració de la Diada de Sant Jordi, festivitat nacional amb la tradició del llibre i la rosa. Enguany Sant Jordi s’escau en dissabte, si bé els actes comencen la vigília, divendres 22 d’abril, amb activitats del 28è Dia del Graller com una trobada d’escoles de gralla i timbal i una taula rodona, la 52a Cantada de Caramelles de Vilafranca al pati de l’Escorxador, i la conferència institucional de la Diada de Sant Jordi que tindrà lloc a l’auditori de VINSEUM, a partir de les 20h, que enguany tractarà la figura de Josep Maideu i Auguet (Ripoll, 1893-Vilafranca del Penedès, 1971) sacerdot, músic i compositor, de qui l’any passat es va complir el 50è aniversari de la seva mort. Des del 1919 fins el 1971 Maideu fou organista i director de l’escolania i de l’Schola Cantorum a la basílica de Santa Maria de Vilafranca. És autor d'unes 240 obres que inclouen peces per a veu i orgue, orgue sol, sardanes, caramelles, goigs i cançons. Emili Ros-Fàbregas, investigador científic en musicologia, parlarà sobre la seva figura en la conferència “Josep Maideu, Vilafranca del Penedès i el Fons de Música Tradicional IMF-CSIC”. En finalitzar l’acte, a la plaça Jaume I, la cobla Catània, de Vilafranca, interpretarà per ballar dues sardanes de mossèn Maideu, Sanillés i Ripoll.

Llibres i roses a la rambla Nostra Senyora

El dia de Sant Jordi coincideix enguany amb dissabte, i per tant, amb una gran ocupació del centre de Vilafranca amb parades tant del Mercat dels Dissabtes com de Sant Jordi. Les parades del Mercat dels Dissabtes que actualment estan a la rambla Nostra Senyora, retornaran de forma definitiva a les seves ubicacions d’abans de la pandèmia, a les places de la Constitució, del Vall del Castell, d l’Oli i de Jaume I. D’aquesta manera el Mercat de llibres i roses es podrà situar a la rambla Nostra Senyora, tant a la calçada, que quedarà tallada al trànsit de vehicles, com als laterals. L’horari del mercat serà de 10 a 21h. També en un lateral, hi haurà el tradicional Mercat d’artesania de Sant Jordi, a càrrec del Col·lectiu d’artesans, brocanters i pintors del Penedès.

Cal recordar que la rambla de Sant Francesc, emplaçament tradicional del mercat de llibres i roses de Sant Jordi a Vilafranca, estarà ocupat al matí per les parades del Mercat del Dissabte. A la tarda s’hi celebraran activitats com la ballada de sardanes, a càrrec de la cobla Catània, a partir de les 18.30h, organitzada per Vilafranca Sardanista.

A part de la nova ubicació enguany a la rambla Nostra Senyora, serà un Sant Jordi força diferent de les dues darreres edicions. Per una part, hi tornaran a participar les entitats, i per l’altra, no hi haurà mesures sanitàries com el control d’aforament o el tancament perimetral. La retirada de les mesures ha fet augmentar la participació notablement, i es comptarà amb gairebé 70 parades, entre professionals i entitats de la vila.

 

Parada i signatura d’autors del Penedès

Com ja va esdevenint un tradició més, el dissabte 23 d’abril autors i autores del Penedès han estat convidats per celebrar aquesta diada emblemàtica del llibre amb la instal·lació d’una carpa on podran dedicar els seus llibres als seus lectors. La iniciativa prové del regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca  i oferirà un espai a la rambla Nostra Senyora on durant les franges horàries de 12 a 14h i de 18 a 20h,  els autors i autores  podran ser-hi i estar a disposició dels seus  lectors. En aquests moments a  les nostres llibreries s’hi troben obres de creació literària, d’assaig, obres divulgatives i àlbums infantils creats per autors i autores molt propers i a qui el Servei de Cultura de l’Ajuntament vol agrair i donar visibilitat al seu treball creatiu. La convocatòria ha estat adreçada a una vintena d’autors i autores del Penedès  que en el darrer any han vist publicades les seves obres. Han confirmat la seva presència Marisa Barros, Anna Godoy, Tona Casas, Miquel Cartró, Lluís Sanahuja, Míriam Baranda, Jordi Boldú, Maria Rosa Ferrer, Xavier Hernández, Raimon Gusi, Gemma Guasch, Pilar Valero, Quima Ricart i Antònia Bonell. Tanmateix la convocatòria roman oberta a tots aquells autores i autores que hagin publicat en darrer any (de maig del 2021 a abril de 2022) i vulguin participar en aquesta trobada de signatura d’exemplars i apropar-se encara més al seus lectors i lectores. Per tal de participar-hi, han d’escriure un correu a: [email protected]

Es tracta d’un espai de trobada entre autors i autores perquè durant les franges indicades puguin signar els seus llibres als lectors i lectores que els hauran adquirit a les llibreries.

Moltes activitats per Sant Jordi

A  banda del mercat de llibres i roses, a la plaça de l’Oli, hi haurà una nova edició dels Tastets al Mercat, amb parades del Mercat de la Carn que trauran parada a la plaça amb els seus productes a punt per degustar amb cervesa artesana i vins i caves DO Penedès, entre les 11.30 i les 15h. Aquesta vegada els Tastets aniran acompanyats de contes i tallers, dins el cicle “Planta`t al Mercat”, també a la plaça de l’Oli. D’11.30 a 14h, hi haurà una sessió continuada del conte “I llavors, les llavors” amb la contacontes Sara Sareta, acompanyada del taller “Fem tints naturals amb pètals de roses i altres plantes”, a càrrec d’Isi Torres. Hi haurà també una parada de la Biblioteca Torras i Bages.

El mateix dia de Sant Jordi, a les 11 i a les 17.30h hi haurà al pati de l’Escorxador un espectacle familiar dedicat als més menuts a càrrec de la companyia Plus Arts, que oferirà una divertida representació del llegenda de Sant Jordi amb titelles gegants i efectes de màgia.

També tindran lloc activitats del Dia del Graller com el toc de balcons, el Vermut Diabòlic organitzat pels Diables de Vilafranca, el VII Concurs de Pintura Ràpida-Premi Vilafranca Cultura organitzat pel Casal i la ballada de sardanes a la rambla de Sant Francesc.

Tots els actes organitzats amb motiu de Sant Jordi a Vilafranca poden consultar-se al web vilafranca.cat

Accessibilitat