Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

358a edició de la Fira del Gall de Vilafranca: un viatge de la criança a la degustació del Gall del Penedès

29 de novembre de 2022

La Fira del Gall, una de les més antigues de Catalunya i que es remunta a l’Edat Mitjana, celebrarà la seva 358a edició els dies 17 i 18 de desembre al parc de Sant Julià i al pavelló firal de Vilafranca del Penedès.

El protagonista de la fira és el Gall del Penedès, una varietat autòctona d’au de corral amb IGP, molt apreciada, per la seva vistositat i per la seva carn i, encara que es pot consumir durant  tot l’any, és en els àpats de Nadal on destaca com un dels plats més valorats i desitjats. “És la fira de l’ADN Penedesenc”, ha afirmat l’alcalde de Vilafranca del Penedès en la roda de premsa, Pere Regull. “És la fira que ens dona personalitat, estem parlant del món de la gastronomia, del vi i de l’economia circular”, ha afegit.

D’entrada, la fira ofereix la possibilitat de conèixer, de manera didàctica, les diverses varietats de gallina penedesenca a la carpa d’exposició, un lloc on es podrà, a més a més, col·laborar amb la Marató de TV3 fent un donatiu en l’Ou de la Marató.

A la fira es pot degustar el Gall del Penedès amb IGP a la mostra gastronòmica on es poden consumir els plats elaborats per sis restaurants diferents, però, qui ho prefereixi, també se’ls pot emportar a casa i aquest any amb la seva pròpia carmanyola. En aquest sentit, la regidora de Turisme Vilafranca, M. Dolors Rius, ha explicat que “cada vegada treballem més el tema de la sostenibilitat; són ja 358 anys, però ens adaptem als nous temps i a les noves tendències”. Dues de les activitats que més destaquen van dirigides al públic més jove i són: la incorporació d’influencers locals i una dinamització de la nova aplicació de moda, el BeReal.

Des de la Fira, ho posen més fàcil encara, i ofereixen altres opcions: es poden adquirir les propostes gastronòmiques dels diferents restauradors perfectament ben envasades a la Plaça de la Gastrobotiga, o bé comprar el gall sacrificat i fins i tot tallat, si es vol, per cuinar-lo a casa. Aquesta darrera opció es podrà adquirir tant a la Plaça de la Gastrobotiga com al mercat d’aviram dins del pavelló firal.

Entre la Gastrobotiga i la Mostra Gastronòmica se situa el Wine Bar, espai on degustar els vins de la DO Penedès. La tarda del dissabte ofereix l’oportunitat de combinar el vi amb una actuació musical. Laia Roig, Cap de Comunicació i Marqueting de la D.O. Penedès ha volgut recordar que “La Fira del Gall és una referència pels vins negres especialment, no volem oblidar el focus que tenim per aquesta modalitat”.

Tot i ser una fira que beu de la tradició, cada any incorpora novetats, i enguany no és un excepció amb la creació de la carpa dels tastos, on el Gall del Penedès amb IGP i el vi de la DO Penedès van de la mà. La carpa quedarà ubicada entre el Pavelló Firal i el Pavelló de la Gamba.  I serà, en el mateix pavelló firal on trobaran la venda d’aviram, el lloc on els i les visitants podran admirar i adquirir aquests espectaculars animals, mentre que la canalla trobarà un espai on realitzar tallers d’estampació organitzats per l’Associació de Criadors de la raça de gallines penedesenca. Aquests darrers, també ens oferiran la possibilitat de pujar a un globus aerostàtic captiu durant el matí del dissabte.

La fira es pot viure a través dels actes clàssics com són el pregó (tres dies abans), la inauguració institucional o la cercavila, on el Tomasot i la Ballarica, el bestiari amfitrió, s’acompanyen d’altre bestiari de ploma per recórrer diferents carrers de la vila.

Aquest any la Fira del Gall celebrarà la 25a edició de la Mostra de Bestiari Festiu de Ploma. 25 anys on diferents agrupacions de tot Catalunya han visitat Vilafranca amb el seu bestiari, fent-lo ballar pels carrers de la vila, fent gaudir grans i petits, animals curiosos, espectaculars i mitològics, que acabaran la cercavila amb una ballada de lluïment a la plaça de la Vila, sempre acompanyats d’en Tomasot i la Ballarica.

Enguany tindrem l’honor que ens pregoni la Fira en Joan Huguet, president de la D.O Penedès. El pregó tindrà lloc el proper dimecres 14 de desembre a les 20.00 a l’Auditori del Vinseum.

La Fira del Gall desborda i va més enllà del recinte firal amb un munt d’activitats com la “Fira als Restaurants” que ofereix la possibilitat de tastar el Gall del Penedès amb IGP abans i després de la fira, la Fira de Santa Llúcia, visites guiades,... activitats que la complementen contribuint a generar una oferta atractiva per a tots els públics.

Accessibilitat